Et Folkemøde for alle: Nyt samarbejde skal sikre, at flere føler sig velkommen på Danmarks største demokrati-festival
Bevica Fonden og Foreningen Folkemødet har indgået et ambitiøst 5-årigt projektsamarbejde, der skal sikre, at Folkemødet er for alle uanset kropslige udgangspunkt. Det skal blandt andet ske gennem implementering af universelt design.
Folkemødet er Danmarks største demokratifestival, hvor borgere, partier, foreninger, erhvervsliv og organisationer mødes for at dyrke den demokratiske samtale mellem borgere og beslutningstagere. Som en af de største demokratiske begivenheder i Danmark er det vigtigt, at Folkemødet er en festival, hvor alle kan være med. For at sikre et Folkemøde, hvor der er plads til alle, er Bevica Fonden og Foreningen Folkemødet indgået et 5-årigt projektsamarbejde.
Folkemødets direktør, Peter Christiansen, ser frem til samarbejdet:
”Et folkemøde, der ikke kan inkludere alle og sikre tilgængelighed og inklusion uanset kropsligt eller kognitivt udgangspunkt, er et fattigt folkemøde. Vi glæder os derfor til samarbejdet, og at vi i fællesskab skal gøre Folkemødet endnu mere åbent og tilgængeligt for flere.”
Udgangspunktet for samarbejdet bliver universelt design som grundlæggende princip og menneskesyn. Universelt design tager afsæt i det grundvilkår, at mennesker er forskellige og har forskellige funktionsniveau – fysisk som mentalt. Det et værdibaseret greb, der fordrer, at vi skal bestræbe os på at favne flest mulige. At vi skal være nysgerrige på, hvem vi er som mennesker.
Og det lægger helt i tråd med Bevica Fondens værdier og strategi, og derfor ser direktør Marianne Kofoed også meget frem til samarbejdet.
”Det er dejligt, at Folkemødet har valgt at gå forrest på den her dagsorden, og har store ambitioner. Der er brug for, at vi tænker stort og vil arbejde for, at vi med universelt design som løftestang kan skabe et samfund, hvor der er plads til os alle. Det gør Folkemødet nu, og jeg glæder mig til at være med,” konstaterer hun.
Projektet påbegyndes allerede i år på Folkemødet 2023. Her vil der blive lavet en baseline undersøgelse, der skal kortlægge behov og muligheder for universelt design på Folkemødet, så vi et skridt ad gangen, kan skabe et Folkemøde, hvor der er plads til alle.
Du kan være med
Folkemødet er allerede trukket i arbejdstøjet, og lige nu søger de en projektleder til at stå i spidsen for projektet, så Folkemødets ambitioner om adgang for alle og universelt design indfries.
Man finder jobbeskrivelse og ansættelsesvilkår her.
FAKTA
– Bevica Fonden og Foreningen Folkemødet har indgået et 5-årigt projektsamarbejde om at sikre et Folkemøde, hvor der plads til alle.
– Projektet vil tage udgangspunkt i universelt design som grundlæggende princip og menneskesyn, hvor man tager afsæt i det grundvilkår, at mennesker er forskellige, og hvor man skaber løsninger, der omfavner diversiteten mennesker imellem.
Om Folkemødet
Det primære formål med Folkemødet er at styrke det danske demokrati ved at mindske afstanden og øge tilliden mellem borgere og beslutningstagere. Med sine 65.000 deltagere er Folkemødet en af Danmarks største demokratiske begivenheder. Folkemødet foregår hvert år i uge 24 i havnebyen Allinge på Bornholm, som omdannes til et mødested, hvor borgere, partier, foreninger, erhvervsliv og organisationer kan mødes på tværs for at dyrke den demokratiske samtale. Folkemødet 2023 bliver afholdt 15.-17. juni.
Om Bevica Fonden
Bevica Fonden har – som i 1872 – stadig fokus på at styrke mulighederne for det enkelte menneske med bevægelseshandikap for at deltage i og bidrage til samfundet. Fonden tager i dag en aktiv rolle i at skubbe på en samfundsudvikling, der løser udfordringer inden for de tre fokusområder: Tilgængelighed, arbejdsmarked og kroppen. Indsatsen bygger på udvikling af langsigtede initiativer i partnerskab med andre aktører, og konkret satser fonden på at styrke og videreudvikle viden og praksis inden for feltet Universelt design (UD), og at denne indsats skal ske i sammenhæng med FN’s verdensmål og det tværgående princip Leave No One Behind.