Mennesket bliver ofte opfattet ud fra et gennemsnit eller en standardstørrelse, men virkeligheden er, at vi alle er forskellige. Forestillingen om den ”normale” krop skaber en række barrierer for mennesker med fysiske udfordringer, og konsekvenserne er, at de ikke kan deltage på lige fod med alle andre i samfundet – på arbejdsmarkedet, i institutioner, byrum, og i private sociale sammenhænge.
Hvis vi åbner øjnene for menneskets forskelligheder, kan begrænsninger måske vendes til muligheder – et skridt på vejen dertil er at tænke i inkluderende design- og arkitekturløsninger. Men kan vi designe et samfund, som alle kan deltage ligeværdigt i? Og hvad det gør for vores identitet?
Akademiet og Bevica Fonden deltog som arrangør på Folkemødet 2019 i et større samarbejde med Muskelsvindfonden og Arkitektforeningen. Med et event, en debat og en stor mangfoldighedsfest stillede parterne skarpt på verdensmålenes tværgående princip Leave No One Behind.
I videoen ovenfor kan du se debatten “Designer vi kun til gennemsnittet?”, hvor vi inviterede til dialog og debat om design og arkitektur med fokus på mangfoldighed, demokrati, fællesskab og lige adgang.
Panel
– Tina Saaby, direktør i Tina Saaby og tidligere stadsarkitekt i Kbh
– Kristian Hegaard, Folketingsmedlem, Radikale Venstre
– Irene Lønne, Institutleder på Institut for Bygningskunst og Design, Det Kongelige Akademi
– Simon Toftgaard Jespersen, formand for Muskelsvindfonden
– Marcus Vesterager, medlem af Borgerrepræsentationen samt Socialudvalget og Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune, Socialdemokratiet
– Monolog v. Jacob Nossell, journalist og kommunikationschef, EnactLab
– Moderator Tony Bech, tidligere Public Affairs chef, UIA CONGRESS 2023