Er København for alle? Få svaret til gratis event den 16. september

Hvem er København egentlig bygget til? Sådan spørger vi, når vi åbner Israels Plads op for publikum til en spændende dag med viden og aktiviteter, der alle peger mod, hvordan vi skaber et mere inkluderende København i forbindelse med Arkitekturhovedstad 2023.

Med afsæt i arkitektur og design kan du opleve poesi, debat, talks og underholdning med fokus på livet med funktionsnedsættelser lørdag den 16. september 2023. Alt sammen for både børn og voksne.

Der vil være oplevelser for både børn og voksne, når Israels Plads byder inden for til fællessang med Egmont Højskolen og personlige fortællinger fra blandt andre forfatter Knud Romer og digter Caspar Eric.

Dagen vil give nye perspektiver på byens indretning med Ane Cortzen og nogle af landets skarpeste arkitekter fra Cobe og Gehl Architects i samtale med Københavns stadsarkitekt Camilla Van Deurs og teknik- og miljøborgmester Line Barfod.

Både børn og voksne får mulighed for at sanse, også på egen krop, hvad det vil sige at leve med funktionsnedsættelser, give den gas med kørestolsbasket og opleve tankevækkende installationer og kunst. Drag queen Chantal Al Arab afslutter dagen med et godt grin som vært for folkebanko.

Eventet er gratis for alle og en del af et samarbejde mellem Bevica Fonden og Københavns Kommune som en del af Arkitekturhovedstad. Direktør i Bevica Fonden Marianne Kofoed ser frem til en eftermiddag, hvor københavnerne i fællesskab får mulighed for at reflektere over, om vores by reelt er for os alle, eller om der er nogen vi ubevidst kommer til at udelukke.

”Jeg tror, der er mange, der egentlig ikke tænker over, hvordan byrummet egentlig er indrettet, og hvilke forhindringer, der kan være, når man fx sidder i kørestol. Men kommer man til skade, eller går man en tur med barnevognen, så bliver det mere tydeligt, hvordan selv små niveauforskelle eller trin kan være en barriere for at indgå i byens fællesskab. Hvis vi alle får den bevidsthed ind på rygraden, så kan vi lykkes med at skabe byrum med plads til flere,” lyder det fra Marianne Kofoed.

Det synspunkt bakker borgmester i København Line Barfod op om.

”Det er vigtigt, at kommunen sikrer tilgængelighed på alle niveauer i byen. I vores bygninger, på veje og fortove og omkring stationer. For alle skal kunne komme rundt og føle sig trygge ved at færdes i København. Samtidig skal vi som borgere være med til at sikre tilgængelighed, for eksempel skal vi ikke parkere vores cykler oven på ledelinjer for blinde og svagsynede, eller så cyklerne blokerer fortovene, så folk i kørestol ikke kan komme rundt. Det håber jeg, at arrangementet på Israels Plads kan være med til at sætte fokus på,” siger hun.

Pladsen åbner kl. 10.45 og lukker kl. 17.30.

Fakta
Dagen arrangeres af Københavns Kommune i anledning af, at København er udnævnt som verdens arkitekturhovedstad 2023 af UNESCO – UIA. Alle aktiviteter er sponsoreret af Bevica Fonden, som arbejder for at gøre en forskel for mennesker med handicap og at skabe et inkluderende samfund, der er indrettet til alle – uanset funktionsevne.

Læs mere om dagen og adgangsforholdene til pladsen her: https://arkitekturhovedstad.kk.dk/program/en-plads-for-alle-et-mere-inkluderende-koebenhavn

Læs mere om Bevica Fonden her: www.bevica.dk

For yderligere kommentarer kontakt:

Mads Stampe, kommunikationschef i Bevica Fonden, tlf.: 60 66 67 58, mail: mads@bevica.dk

Teknik- og miljøforvaltningen, København Kommune, presseafdeling, tlf.: 23 27 80 90

 

På dagen kan du blandt andet opleve:

Kl. 11.15. Fællessang: Med Egmont Højskolen. Få en gratis formiddagscroissant og syng med.

Kl. 12.20. Poesi: Caspar Eric – livets svære balancer. Særlig liveudgave af podcasten Tungdom, hvor digter Caspar Eric læser højt fra sine digtsamlinger og fortæller personlige oplevelser.

Kl. 13.00. Kørestolsbasket: Se, lær og prøv basket på nye måder. Mød Jonathan Richter og hans venner fra Stevnsgade LowRiders, som spiller kørestolsbasket – og prøv det selv.

Kl. 13.15. Debat: Hvordan skaber vi en inkluderende by? Stadsarkitekt Camilla Van Deurs debatterer inkluderende byrum med arkitekt Helle Lis Søholt, medstiftende partner & CEO i Gehl og arkitekt Dan Stubbergaard stifter og ejer af Cobe samt ekspert i universelt design Camilla Ryhl og teknik- og miljøborgmester, Line Barfod.

14.20. Talk: Knud Romer og Jonathan Richter – et liv i bevægelse. Hør gribende beretninger om to liv, der pludselig blev vendt på hovedet.

15.10. Debat: Kan vi skabe plads til flere i byen? Ane Cortzen modererer debatten, hvor bl.a. digter Caspar Eric, dekan i arkitektur, Jakob Brandtberg og handicapforsker, Emil Falster deltager.

16.10. Folkebanko: Særudgave med drag queen Chantal Al Arab. Grin og spil med, når banko kombineres med humor og facts om den inkluderende by.

Hele dagen. En levende plads: Se og sans for store og små. Mød studerende fra Det Kongelige Akademi – Arkitektskolen, som med interaktive installationer inviterer til refleksioner om betydning af design og arkitektur. Gå på opdagelse i tegneområdet og mød de dygtige ansigtsmalere for familiens yngste.

Med forbehold for tilpasninger – programmet opdateres løbende.

Pressemeddelse

Dato
08/03/23