Bevica Center

Med en ambition om at styrke livskvaliteten for mennesker med bevægelseshandicap støtter Bevica Fonden
målrettet forskningen gennem særlige partnerskaber med videns- og forskningsinstitutioner.

Bevica Center for NeuroEngineering Solutions in Stroke Rehabilitation

Tværfaglig hjerneforskning skal reducere graden af handicap efter et slagtilfælde ved at udnytte hjernens egen tilpasningsevne.

Næsten 13.000 mennesker rammes hvert år af en hjerneblødning, og mange får efterfølgende varige mentale og fysiske handicap. Et hold forskere ved Aalborg Universitet skal derfor undersøge, hvordan man gennem teknologien kan udnytte raske hjernecellers evne til at indlære funktioner, der før blev varetaget af de nu skadede hjerneceller, til optimal genoptræning. Ambitionen er at reducere de fysiske handicap.

Bevica Centret skal gennemføre en række kliniske forsøg og dyreforsøg, hvor der måles på hjernens elektriske aktivitet for bedre at kunne forstå mekanismerne bag hjernens plasticitet. Centret omfatter således to konkrete forskningsprojekter. Et projekt omhandler en dyremodel, hvor fokus er at forstå cellemekanismer i hjernen i forbindelse med en hjerneblødning med henblik på at udvikle nye strategier for at bevare væv. Det andet projekt udvikler og afprøver en teknologi til måling af kortikal plasticitet ved brug af hjernens elektriske aktivitet målt uden på kraniet (EEG).

Forskningen skal resultere i udvikling af optimale genoptræningsprogrammer, der samtidig er baseret på en høj grad af fleksibilitet og involvering af den enkelte patient.

Bevica Center

PROJEKTFAKTA

Projektperiode
2014-

Projektejer
Institut for Medicin og Sundhedsteknologi ved Aalborg Universitet

Samarbejdspartnere
Tværfagligt netværk, som omfatter Neuroenhed Nord – Regionshospital Nordjylland, Regionshospitalet Hammel Neurocenter, Neurologisk Afdeling ved Aalborg Universitetshospital, University College Nordjylland, Aalborg Kommunes Træningsenhed, Neurocenter Østerskoven, Institut for Arkitektur og Medieteknologi samt Institut for Medicin og Sundhedsteknologi ved Aalborg Universitet.

Bevica Fonden finansierer forskningscentret med
5 mio. kr.

Kontaktpersoner
Winnie Jensen, ph.d., professor, wj@hst.aau.dk

Ole Kæseler Andersen, dr.scient, ph.d., professor, oka@hst.aau.dk