Arkitekt Anne Faurskov Hutcheson fra AART har læst Universal Design In Architecture og anbefaler den til både fagpersoner og almindeligt interesserede, der ønsker større viden om universelt design, og hvordan det praktiseres i Danmark og Norge.

Titel: Universal Design in Architecture.
Forfatter: Camilla Ryhl.
Forlag: The Danish Architectural Press.
Begrebet universelt design er ikke et nyt begreb, men i Danmark er det især i de senere år, at begrebet er blevet en del af arkitekternes hverdag. Denne bog er et godt sted at starte, hvis man ikke kender til begrebet, men den er ligeledes interessant læsning for eksperten i forhold til de nuancer, der er findes inden for universelt design og forståelsen heraf set i et bredere nordisk perspektiv.
Forfatteren er en af de mest kendte profiler inden for universelt design i Danmark og har gjort en stor indsats gennem årene for at udbrede kendskabet til universelt design i norden.
Bogen er struktureret i fem afsnit. De første tre er en indføring i begrebet universelt design samt forskellige måder og principper for at implementere universelt design i arkitekturen. Det næste afsnit består af 10 interviews med praktiserende arkitekter i hhv. Danmark og Norge. De interviewede kommer fra firmaer af forskellig størrelse og specialer, men har alle det tilfælles, at de arbejder med høj arkitektoniske kvalitet og har stort fokus på sanselige oplevelser i arkitekturen. Sidste afsnit er en afrunding og perspektivering.
Bogen belyser på en indlevende og interessant måde forskelle i hvordan universelt design opleves og forstås i Danmark og Norge. Den afdækker, at der er forholdsvist stor forskel på, hvordan universelt design forstås og praktiseres i de to lande, der ellers er nært geografisk og kulturmæssigt forbundet. Bogen berører den historiske og udviklingsmæssige baggrund, der har ført til disse forskelle. I Danmark har der indtil for kort tid siden primært været fokus på tilgængelighed, altså et forholdsvist snævert fokus på at kunne komme ind og rundt i et bygværk. I Norge har den særlige norske udgave af universelt design: ”universell utformning” været del af bygningsreglementet i længere tid.
Forfatteren afdækker gennem interviews, hvordan universelt design kan være en inspirationskilde for arkitekter i begge lande, når det fortolkes i sin oprindelige form, som et mål om at inkludere personer med forskellig funktionsevne. Det afdækkes også, at universelt design kan opleves som en hæmsko for arkitekterne i den daglige praksis, når det fortolkes som del af det i forvejen store regelsæt, arkitekturen er underlagt i både Danmark og Norge. Interviewene er struktureret som en dialog mellem forfatteren og arkitekten. Denne form giver et interessant indblik i, hvordan arkitekterne selv ser deres praksis i forhold til begrebet universelt design. Desuden udfoldes i interviewene, hvordan sanselig tilgængelighed er nært sammenhængende med arkitektonisk kvalitet.
Bogen er velskrevet, den giver læseren en god indføring i både begrebet universelt design og hvordan det kan indarbejdes i arkitekturens praksis. Den er videnskabeligt baseret, men samtidig let at læse selv uden forudgående kendskab til universelt design.
Jeg vil især fremhæve den poetiske tilgang til universelt design, som føles gennem bogen. Det stærke fokus på hvordan universelt design er nært forbundet med sanselighed og kvalitet i arkitekturen. Fortællingen understøttes desuden af smukke poetiske stemningsbilleder.
Jeg vil anbefale bogen både til fagpersoner, der ønsker at uddybe deres kendskab til universelt design, og til alle, der har en interesse i universelt design og arkitektur-praksis i de nordiske lande.