Fokus på universelt design frem for klassisk tilgængelighed  

Med udviklingen af et nyt procesværktøj ønsker et hold af forskere fra Det Kongelige Akademi i København og BUILD, AAU at sikre, at det almene boligområde Toveshøj i det vestlige Aarhus udvikles med udgangspunkt i universelt design. 

Et solidt vidensgrundlag er helt afgørende for succes eller fiasko, når det almene boligområde Toveshøj i det vestlige Aarhus skal udvikles ud fra principperne om universelt design og på den måde sikre og understøtte den diversitet i beboersammensætningen, som området består af – nu og i fremtiden. 

Derfor er det erklærede mål for projektet at ændre fokus i processen til at tænke i universelt design frem for den klassiske tilgængelighed. Det skal dels ske i en fase 1, hvor forskerne går helt tæt på de aktører, som er involveret i transformationen af området; det involverer blandt andet en kortlægning af vigtige aktører som Landsbyggefonden og Brabrand Boligforenings eksisterende arbejdsprocesser og en analyse af området omkring og planerne for Toveshøj.  

Den viden skal blive til et procesværktøj, som har som ambition af sikre, at udviklingen sker med universelt design for øje – både i det konkrete projekt i Toveshøj og i fremtidige projekter. 

På den måde rammer projektet ned i de ambitioner, der ligger til grund for partnerskabet mellem Landsbyggefonden og Bevica Fonden, som handler om, hvordan vi indfrier visionen om, at universelt design bliver en integreret del af den måde, hvorpå den almene sektor renoverer, bygger og designer boliger og byområder på.  

Projektet understøtter desuden den fælles vision for partnerskabet, lyder det fra forskningsdirektør i Bevica Fonden Camilla Ryhl, som har været med i arbejdsgruppen, der har udvalgt projektet. 

”Projektet taler ind i alle dele af vores vision, som handler om at løfte hele den almene sektor på viden om universelt design. Samtidig udvikler projektet et værktøj, som skal styrke processen omkring arbejdet med universelt design,” lyder det fra Camilla Ryhl. 

Der er bevilget 986.451 kroner fra partnerskabet til projektet i perioden fra 1. november og to år frem. Projektet gennemføres af Masashi Kajita fra Det Kongelige Akademi – arkitektur, design og konservering i samarbejde med Roberta Cassi, Emil Ballegaard, Anne-Kathrine Frandsen, Turid Borgestrand Øien, Leif Olsen, Leif Hemming Pedersen.