Helt tæt på beboerne: sådan kan universelt design se ud  

Hvordan kan man inddrage beboerperspektiver på universelt design i måden, man renoverer, bygger og indretter byområder på, med særligt fokus på byrum og fællesarealer? Dét spørgsmål er centralt i projektet Fællesrum – livet mellem husene i et universelt design perspektiv, som har opnået støtte i partnerskabet mellem Bevica Fonden og Landsbyggefonden. 

Med udgangspunkt i beboernes perspektiver undersøger projektet Fællesrum – livet mellem husene i et universelt design perspektiv, hvordan man med beboerinddragelse kan fremme et mere inkluderende og omsorgsfuldt byområde i den fremtidige designpraksis i den almene sektor. 

Projektet løber over to år i perioden fra november 2024 til slutningen af oktober 2026 og tager udgangspunkt i beboerområdet Toveshøj i det vestlige Aarhus. 

Som en central del af projektet gennemføres der en række universelt design vandringer. Til vandringerne inviteres eksisterende og nye mulige kommende beboere, fordelt på eksempelvis alder, køn, kulturel baggrund, handicap og funktionsnedsættelse. Målet er at sikre en bred repræsentation af beboererfaringer, der kan bidrage til en mere inkluderende designpraksis.  

Projektet vil konkret producere et designkatalog med eksempler på universelt design tiltag i fællesrummene generelt i den almene sektor. 

Og at det netop blev dette projekt, der blev udvalgt til at modtage penge, skal blandt andet findes i denne tætte dialog med nuværende og kommende beboere af Toveshøj, samt i projektets fokus på de fælles arealer og aktiviteter, som finder sted i boligområdet.  

Det siger forskningsdirektør i Bevica Fonden, Camilla Ryhl, som er en del af den arbejdsgruppe i partnerskabet, der har udvalgt vinderne. 

”Projektet taler direkte ind i vores og Landsbyggefondens overordnede mål ved både at bidrage meget konkret til et fagligt løft om universelt design ind i den almene sektor og samtidig sikre, at universelt design opleves meningsfyldt for de beboere, der bor der.” 

Hun bakkes op af driftsdirektør i Landbyggefonden Steen Birkedal. 

”Vi arbejder hele tiden med at fremtidssikre de almene boliger og boligområder. Med de forskellige forskningsprojekter bliver vi klogere på, hvordan vi oversætter universelt design til konkrete fysiske og skalerbare renoveringer. Dette og det andet projekt skal bl.a. bidrage til, hvordan vi kan implementere brugen af universelt design meningsfyldt, når vi arbejder med store renoverings- og byggesager.” 

Projektet modtager en million kroner fra partnerskabet i projektperioden. Projektet gennemføres under ledelse af Ole B. Jensen, Professor i Byteori, Institut for Arkitektur, Design og Medieteknologi, AAU, og Carsten Hvid Nielsen, Aalborg Universitet (AAU), Institut for Arkitektur, Design og Medieteknologisk.