Fremtidens bæredygtige arkitektur kræver universelt design

I bogen Universal Design in Architecture – On enabling and empowering a diverse population udfolder og udforsker forfatter og arkitekt Camilla Ryhl begrebet universelt design, samt hvordan det bliver opfattet og brugt blandt arkitekter i Norden. Målet med bogen er at få en fælles samtale om, hvordan og hvorfor universelt design er et vigtigt værktøj, som kan bruges i arbejdet for en mere socialt bæredygtig fremtid, lyder det fra forfatteren.

Universelt design er et vigtigt værktøj frem mod en mere socialt bæredygtig fremtid; det er en måde at sikre, at vi laver rammer og omgivelser, som kan favne flest muligt, og hvor vi reelt afspejler den kropslige diversitet, som mennesker kommer med – uden at gå på kompromis med den arkitektoniske kvalitet.

”Bogen tilbyder viden om begrebets historik og intention, om sammenhængen mellem arkitektonisk kvalitet og universelt design, og om hvordan begrebet kan fortolkes og operationaliseres,” lyder det fra Camilla Ryhl.

Bogen Universal Design in Architecture består af to dele; en teoretisk kortlægning af universelt design og begrebets historik; samt en implementeringsdel, der gennem bl.a. ti interviewsamtaler med anerkendte og prisvindende danske og norske arkitekter undersøger, hvordan universelt design kan operationaliseres og anvendes i praksis.

Interviewene blotlægger, hvordan begrebet universelt design har et kæmpe potentiale for at skabe værdi i arkitekturen, men også at det jævnligt møder modstand og barrierer for implementering i praksis. Og det er netop dette modsætningsforhold, der har inspireret Camilla Ryhl til at skrive bogen, fortæller hun.

Universelt design er mere end blot tilgængelighed
”Gennem mit årelange virke som forsker og underviser har jeg afdækket, som jeg også gør i bogen her, at der findes en for snæver forståelse af universelt design som begreb, der skaber modstand. Når begrebet opfattes som et restriktivt regelsæt, der primært beskæftiger sig med minimumskrav for fysisk tilgængelighed, opstår modstanden,” konstaterer forfatteren.

Ryhl fremhæver, at det er essentielt, at universelt design bliver formidlet som mere end regelsæt og fysisk tilgængelighed. Det handler om menneskesyn, og hvordan vi betragter værdien i og nødvendigheden af at inkludere alle – uanset funktionsevne – når fremtidens arkitektur skabes, lyder det.

I bogen fremhæver Camilla Ryhl, hvordan universelt design kan bruges som et middel til at fremme social bæredygtighed ved at sikre ligeværdig adgang til arkitekturen gennem den indbyggede anerkendelse, som ligger i begrebet, at alle mennesker er forskellige og har forskellige funktionsniveauer. Fx lever ca. 30 procent af danskerne med en eller anden permanent eller midlertidig funktionsnedsættelse.

Et værktøj til nye erkendelser
Og netop det skal vores arkitektur kunne rumme, så der sikres en mangfoldig og ligeværdig deltagelse i det byggede miljø, mener Camilla Ryhl, som også bruger bogen til at vise, hvordan man i praksis kan gøre begrebet operationelt i det konkrete arbejde.

”Baseret på min erfaring som underviser og forsker præsenterer jeg bl.a. en fortolkningsmodel, der viser, hvordan man kan arbejde med universelt design som hhv. en værdi, en proces og en løsning. Og så præsenterer jeg en forståelse af universelt design, der rummer alle vores sanser og dermed kræver helt nye løsningsforståelser, som forhåbentligt kan skabe nogle nye erkendelser ude i praksis.”

I 2015 forpligtede Danmark sig til verdensmålenes tværgående agenda Leave No One Behind, og også her kan universelt design være et vigtigt og brugbart værktøj, hvis vi virkelig mener, at verdensmålene er noget, vi som land vil leve op til, mener forfatteren.

” Universelt design udfordrer vores blinde vinkler og tvinger os til at se kritisk på opfattelsen af den ”normale” krop. Det er nødvendigt, når vi har forpligtet os – blandt andet via FN – til at få flere med og ikke efterlade nogen på perronen,” lyder det fra Camilla Ryhl.

Bevica Fonden har støttet udgivelsen af bogen netop for at skabe dialog og samtale om universelt design som en værdiskabende løftestang for inklusion, diversitet og kvalitet i arkitekturen.

Kort om bogen

I bogen Universal Design in Architecture – on enabling and empowering a diverse population udforsker arkitekt og forfatter Camilla Ryhl, som til dagligt er forskningsdirektør i Bevica Fonden, hvordan universelt design fortolkes og kan anvendes i arkitekturen.

Igennem interviews med ti arkitekter fra Danmark og Norge kortlægger bogen forholdet mellem universelt design, diversitet, arkitektonisk kvalitet, social ansvarlighed og sensoriske oplevelser.

Bogen er det nyeste skud på stammen af en række af udgivelser, der understøtter vidensdeling og de samtaler om universelt design, som Bevica Fonden ønsker at styrke og udbrede.

Bogen er målrettet arkitekter, designere og alle i byggesektoren med interesse for at skabe rum, der fremmer inklusion og diversitet.

Køb bogen hos Arkitektens Forlag her