Når PL kommer til byer verden over, så betyder det faktisk en hel del for mennesker med funktionsnedsættelsers muligheder for at bruge og være i byen efterfølgende. Man kan ligefrem tale om en Paralympisk effekt, mener forskningsdirektør i Bevica Fonden, Camilla Ryhl.
De Paralympiske Lege i Paris har sat nye standarder på flere niveauer: antallet af lande, der deltager med atleter, har aldrig været højere, og opmærksomheden fra medierne har aldrig været større. På DR kunne man fx følge med hver eneste dag på både DR TV og live på TV.
Også Politiken har rapporteret fra legene hver eneste dag.
Vi kan endnu ikke sige noget håndfast om, hvorvidt borgerne i Paris vil komme til at mærke en PL-effekt fremadrettet. Og klummeskribent på Politiken, Caspar Eric, har også skrevet kritisk om byens adgang til blandt andet Danmarks kørestolsrugbykampe.
Men hos de tidligere værter i både London og Barcelona har man ret faktisk set, hvordan legenes indtog i byerne har gjort en varig forskel for lokalbefolkningen i værtsbyerne.
Det fortæller forskningsdirektør i Bevica Fonden, Camilla Ryhl.
”London har blandt andet ændret på sin infrastruktur. Man kan især se det i det offentlige transportsystem. Vi ved alle sammen, at man har et gammelt tube-system i London, som gør det svært at gøre det perfekt. Men man har faktisk lavet rigtig mange løsninger, som er varige. Og man har siden arbejdet videre med dem og integreret dem i alt, hvad man har gjort sidenhen,” lyder det fra Ryhl.
Hun peger desuden på, at londonerne ændrede syn på mennesker med funktionsnedsættelser i forbindelse med PL, hvor man registrerede en stigning i englændernes positive indstilling på 30 procent før og efter PL.
Hun tilskriver denne effekt til den synlighed, som PL bringer med sig i medierne og i gadebilledet generelt. Derfor er det også positivt, at medierne i Danmark satser større på PL i år end tidligere.
Det mener direktør i Bevica Fonden, Marianne Kofoed.
”Det har virkelig været dejligt at se, hvordan flere medier har taget handsken op og rapporteret fra PL i Paris. Synlighed betyder utrolig meget, som vi har set ved de tidligere PL, når vi som samfund skal blive bevidste om vores blinde vinkler over for fx mennesker med handicap,” lyder det.
Bevica Fonden afholdt sammen med Muskelsvindfonden og Egmont Højskolen et brag af en fanzonefest i forbindelse med Danmarks første kamp mod Frankrig i kørestolsrugby. Ud over fantastisk stemning og masser af glade elever fra Egmont Højskolen, var Camilla Ryhl på asfalten for at fortælle om, hvordan universelt design spiller en afgørende rolle for, hvordan man kommer i mål med at favne en bred kropslig diversitet i atleter og publikum til et PL.