Bevica Professorat på DTU

Projektet havde til formål at forbedre livskvaliteten for mennesker med bevægelseshandicap gennem forskning i og udvikling af øjenstyrede hjælpemidler til kommunikation og bevægelse. 

Øjenstyring – gaze control – er en forholdsvis ny teknologi, som på radikal vis kan forbedre hverdagen og friheden for mennesker med et svært bevægelseshandicap. Bevica Professoratet blev derfor oprettet for at optimere DTU’s forskning, udvikling og undervisning inden for feltet. Professoratet var tilknyttet DTU’s Design Engineering og Innovation Group og var besat af cand.psych. og ph.d. John Paulin Hansen, der har mere end 25 års erfaring med udvikling og brug af øjenstyring.

Projektet har bidraget til udviklingen af teknologiske løsninger, som hjælper personer med motoriske funktionsnedsættelser. Fokus har været på teknologier som VR-simulatorer, øjenstyring af mobile enheder (kørestole, robotter og droner), hjernebølgestyring og tele-robotter, som fremmer social integration, selvstændighed og livskvalitet. 

Der blev i forskningsprojektet lagt vægt på universelt design og brugerinddragelse, så løsningerne blev tilgængelige og brugervenlige. Resultaterne inkluderer virtuelle træningsmiljøer, der hjælper personer med motoriske udfordringer med at øve navigationsfærdigheder, samt tele-robotter, der muliggør deltagelse på afstand.  

Bevica Professoratet blev opstartet i 2014 som det første projekt i samarbejde med DTU. Projektet dannede grobund for yderligere samarbejde, der blev udviklet til det partnerskab, som eksisterer i dag. 

Professorat

Projektperiode
2014-2024
Bevilling fra Bevica Fonden
5 mio. kr.
Kontaktpersoner
John Paulin Hansen, professor, jpha@dtu.dk